Greta Thunberg: Ni stjäl vår framtid | Aftonbladet

15 Marzo 2019 0 Di ken sharo

I dag demonstrerar människor i hela världen för att politiker ska agera mot klimathotet.

Greta Thunberg, 16, riktar på Aftonbladets löpsedel ett tydligt budskap till makthavarna:

”Ni stjäl vår framtid”.

Elever i över hundra länder – i alla världsdelar förutom Antarktis – deltar i dag i en global strejk för ett bättre klimat. Strejken är den mest omfattande hittills och arrangeras av ungdomsrörelsen ”Fridays for future”. Inspirationen kommer från svenska Greta Thunberg, 16.

1 av 13 | Foto: Lotte Fernvall
Greta Thunberg på Mynttorget vid Sveriges riksdag.

– Min önskan är att det kommer hundratusentals, kanske miljontals, barn som skolstrejkat för klimatet, säger hon.

Kravet från Greta Thunberg är att politiker i Sverige ska agera i linje med Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, med en ambition på under 1,5 grader. Inför dagens stora klimatprotest har hon ritat Aftonbladet löpsedel. Texten lyder: ”Ni stjäl vår framtid. I dag skolstrejkar vi för klimatet i över 100 länder”.

– Jag har valt att skriva det för att det är slagkraftigt och kommer väcka känslor. Man kan inte misstolka det, säger hon.

1 av 4 | Foto: JERKER IVARSSON

”Existentiell kris”

Vad vill du uppnå med skolstrejkerna?

– Att folk ska bli mer medvetna och förstå att vi befinner oss i en kris. Och att vi ska fortsätta sätta press på makthavare och politiker, så att de gör något.

Hur känns det att ha startat den här rörelsen?

– Jag har egentligen inte startat den, jag bara satte mig ner och så har folk tagit efter. Det är andra som har tagit över organiseringen.

Men du har inspirerat andra?

– Kanske, men den största anledningen är att vi befinner oss i en existentiell kris som har ignorerats i decennier.

”Politiker är desperata”

Under fredagens protester deltar inte bara skolungdomar från högstadiet och gymnasiet, även studenter på universitet och högskolor har anmält sig. Skolstrejkerna har hyllats på många håll – men de har också kritiserats.

Vad är ditt svar till politiker som tycker ni ska gå i skolan i stället?

– Så fort skolstrejkerna för klimatet kommer upp försöker de desperat att byta ämne. De pratar om vad som helst förutom klimatkrisen. Om skolk, om att vi är spioner, influerade av andra, att vi får betalt av andra. De vill desperat byta ämne för att de har misslyckats, de har inga lösningar, säger Greta Thunberg.

Sorgente: Greta Thunberg: Ni stjäl vår framtid | Aftonbladet